Notes: Patxi López, lehendakari

lopez-llegeix

López
Llegeix. Llegeix molt. És un moment solemne i li costa trobar el to i el tempo. Sembla que no està cómode del tot. Aquesta sensació s’accentua quan introdueix alguna frase en eúskar o llegeix els noms d’autors bascos. Em pregunto si el seu nivell es pot comparar amb el primer català del president Montilla. Durant la resta del debat quan es posa els auriculars de la traducció simultània, he entès l’estupidesa de la reflexió.

Parla dels desafavorits i els humils. Es postula com a garant que no els oblidaran. La crisi també ocupa molt de temps. No alça el cap dels papers.

“Combatir, derrotar, luchar contra el terrorismo” sona al passat i als anys més durs d’Aznar, però és la nova veu del nou lehendakari. Als seus ulls només hi ha conflicte terrorista al que prestar esforços. Diàleg “zero patatero“.

Confirma la convicció general: es limitarà a defensar l’Estatut de Guernika i impulsar-ne la plena culminació. Això vol dir els traspassos, que durant 30 anys, els govern espanyols s’han negat a desplegar. L’horitzó és mantenir l’statu quo.

Pel que fa a la llengua no s’hi posa de cara. Generalismes ambigus.
El moment més àlgid arribarà a la tarda en réplica a Egibar: “què és més important, el dret a vot o el dret a la vida?”

Agraïment sincer al lehendakari sortint.

ibarrtxe

Ibarretxe
Solemne. Cómode. Juga a casa. Presenta alternativa. Encara és govern. Sorprén que les seves intervencions en eúskar són més nombroses que en el passat. Algún simptoma? Hi ha moments que López no escolta la traducció simultània. Com el podrà replicar si no entèn què li està dient?

Apreta vigilant en els traspassos pendents. I proposa de nou per superar el conflicte polític.

UpyD
S’oblida que està en una sessió d’investidura i parla com si encara fossin en campanya electoral.

Sorprén que sigui la única força política que es posiciona obertament en contra del concert econòmic. Això no s’havien atrevit a dir-ho ni socialistes ni populars.

Per un moment no sé si estic escoltant un debat parlamentari o la crispació d’algún radiofonista episcopal.

EA i EB desapercebuts, ahir no era el seu dia.

ezenarro_detalle_1

Ezenarro. La veu d’Aralar. La nova Uxue Barkos? Incisiva. Arriba a pujar els colors a més d’un company de cadira de López. Dicció. Paraules que no són artificials. Li surten de dins. Efecte eúskar? És la única que parla de futur.

dirigentes_pp_detalle_1

Basagoiti. Lehendakari in pectore, a l’ombra. No se separa ni un moment de transmetre la sensació que “ell posa i treu”. El seu posat és desafiant. Coincideix amb un pla on López està molt enfonsat al seu escó, escarxofat i amb una cara de circumstàncies.

egibar-2

Egibar. El santcristo gros. L’orador més brillant i més basc de la cambra. Pocs papers. Mira a la cara. Desafia. Juga amb les paraules i el to. Gesticula molt. Controla l’escena. Parla clar.

PS: En el moment que s’anuncia la votació final 39 López, 35 Ibarretxe i 1 abstenció, i l’alegria envaeix les files socialistes és simptomàtic el poc entusiasme amb que aplaudeix Eguiguren.

eguiguren-2

Enviat per Toby Ziegler

Anuncis

Quant a Aleix Cuberes i Díaz

Public Communication consultant, Political analist, traveller, marathonman, attracted by courageous leadership
Aquesta entrada s'ha publicat en Euskadi i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s