Primer Ministre Zapatero: últim capítol?

Font: http://www.lamoncloa.es

Se n’ha parlat abastament les darrers setmanes per veus autoritzades, però ens agradaria destacar algunes de les conseqüències de la decisió del primer ministre espanyol de no presentar-se a la reelecció:

– Assumeix  a les seves espatlles la responsabilitat, la impopularitat del cost de les mesures econòmiques. Efecte parallamps. El relat de “Died with his Boots On” o d'”Atles“, se suma al d’impulsor dels drets civils i socials, negociador i el darrer de “retallador” de les dues legislatures.

Aquest “sacrifici per necessitat i per les conviccions” farà que la seva popularitat, a dins i a fora del partit, remunti. Intentarà ser el primer cop que un Primer Ministre abandoni La Moncloa per la porta gran.

– Allibera el partit. Li dona oxigen, temps i múscul per restablir ponts amb l’electorat fatigat i enfadat; construir un nou lideratge que doni motius als votants desencantats perquè tornin a “casa”.

– Afronta una etapa de tranquil·litat política, personal i familiar. Fa uns dies que Sonsoles Espinosa sonriu més relaxada. La fi del tunel és a tocar.

– Perd l’única cosa que mantenia: legitimitat. Allò que el PP no li podia prendre. Hi ha renunciat amb aquesta decisió.

– Efecte lame duck: El focus públic es desplaçarà. Els mitjans s’interessaran més pels candidats. Perdrà visibilitat, tot i que no ha de ser negatiu del tot. Pot aprofitar-ho per prendre mesures que d’una altra manera no prendria. Això li pot permetre d’aprofitar l’any de vida política que li queda per culminar i jugar una posició més contundent entre el diàleg entre els agents socials.

Però qui voldrà fer “negocis” amb ell a partir d’ara, sabent que el seu compte enrera ja és a la cantonada? En les famoses trucades monclovites negociadores amb en Duran i Lleida i Josu Erkoreka… el Prime Ministre ja no serà el protagonista. La seva influència s’anirà diluïnt  progressivament. Ja no hi serà. Es converteix en un actor secundari. Un actor secundari pot tenir la legitimitat necessària per forçar determinades negociacions i presa de decisions.

Per tant cal esperar que no tindrà la força ni la capacitat per executar les decisions que ell mateix voldria determinar. Ha perdut aura presidencial.

 

Com afecta això al PP?

Foto: http://www.20minutos.es

– Han aconseguit derribar un altre obstacle que els separava de La Moncloa. És un altre premi a l’assetjament mediàtic del PSOE. A partir d’ara: “what’s/who’s next?”. Reforça el seu ànim. Objectiu aconseguit: “Zapatero tocat i enfontsant-se”. I tonren a marcar-li el ritme i el pas comunicativament al seu advesari. La manifestació de l’AVT d’aquest cap de setmana és un altre exemple.

Les formes són encara avui més importants que mai. No canviaran to, ni estil. Una campanya negativa té els seus efectes: contrastat. Els envalentonarà encara més. Tot i que això té un perill: continuaran sent els champions del NO; Rajoy continuarà sense somriure i de retruc li posaran les coses més fàcils al PSOE.

– Ignoraran ZP i posaran el zoom de la càrrega negativa, encara més en Rubalcaba (ara sabrem la intensitat a què es pot arribar amb el els faisans i ETA, la corda només farà que tivar-se encara més). També hi haurà xarop de bastó per a na Chacón.

– Per altra banda cada cop es veuen amb la necessitat de fer un canvi d’estratègia: caldrà omplir de contingut -propostes i valors… nous- entre els discursos de combat.

– Canviaran el cap de cartell? No cambiar-ho seria l’escenari preferit del PSOE. No ho descartaria. Un gest comprometria la recuperació del PSOE.

 

Primàries al PSOE:

– Rubalcaba jugarà el rol del successor natural,

– No sabem encara per què vol ser Primer Ministre i cap on vol portar l’Estat.

– Rubalcaba té discurs però no te imatges al seu actiu. Encara hi ha camí per recorre.

– Serà el candidat amb més suport territorial i de l’aparell del partit.

– No té un perfil internacional potent. A més del francés, caldrà guanyar enters amb l’anglès.

– Sens dubte: és el més preparat, té l’administració de l’estat al cap, sap com fer-la funcionar.

 

Carme Chacón: què ha fet per aparèixer en la short-list de successors? Quins son els seus mèrits?

– Presidenta del Club de Fans de Felipe González.

– Mantenir-se lleial i sempre al costat de Zapatero (darrerament amb llagrimeta i cara de pena. Ministra, això no us fa cap favor ni us aporta res!).

– Ser la dona d’una de les veus que Zapatero s’aprecia més: Miguel Barroso.

– Gestionar ajudes del Ministeri de Vivenda.

– Allunyar-se al màxim del focus públic i plantar cara a la premsa més masclista durant la seva etapa al Ministeri de la Guerra.

– Quan ha calgut gestionar una crisi com la del segrest de l’Alakrana, ja sabem com van anar les coses i que fou la Vice-Presidenta, María Teresa Fernández de la Vega, qui va assumir la direcció de la crisi.

– Encara que alguns, per tapar-li algunes mancances, creguin que li fan un favor parlant d’ella en termes de renovació i de nova sava ideològica i l’esperança de la social-democràcia Europea… avui, el vestit li va molt gran. Una foto amb el President Clinton y Tony Blair a Nova York no dona autoritat ideològica ni de pensament.

Per molts que alguns ens la vulguin “identificar i vendre” amb els valors de la renovació, la via d’enllaç amb la gent jove i nova càrrega ideològica que el partit necessita, la Ministra encara no ha demostrat dots de lideratge per ser el relleu de ZP.

 

Una altra opció, no descartable és foc nou. Donar per perdudes les elecciones del 2012, i consolidar un nou lideratge amb mires a plantar cara el 2016. Això voldria dir una persona jove, sense cap lligam entre el vell PSOE, sumant el que fou la 3a via de Zapatero i les baronies territorials… Noms n’hi ha.  Ara bé també és veritat que un govern amb una economia a favor, no serà fàcil d’afrontar el 2016.

Un any de legislatura passarà depressa. Durant aquests  anys ha despertat il·lusió, desencant i odi. Zapatero mereix un descans a l’Olimp, però és el Primer Ministre sortint més jove. En tornarem a parlar en el futur.

Enviat per @aleixcuberes

Quant a Aleix Cuberes i Díaz

Public Communication consultant, Political analist, traveller, marathonman, attracted by courageous leadership
Aquesta entrada s'ha publicat en Espanya i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s