Falten 18 setmanes

Durant la darrera setmana la campanya electoral ha tornat a virat cap al Tribunal Suprem: les sentències sobre la Llei d’immigració de l’Estat d’Arizona i la Llei de la reforma sanitària, han marcat l’agenda dels candidats i tindran conseqüències electorals.

Els dos equips tenien a punt les respectives spin-machinery, perquè així que es fessin públiques les decisions, poder influir en la interpretació que els mitjans de comunicació feien de les sentències i així condicionar les percepcions de l’electorat.

Òbviament el focus d’interès requeia més sobre la possibilitat que l’alt tribunal tombés la reforma sanitària, el buc insígnia del president Obama, que en la llei d’Arizona. Els equips van reservar les compareixences dels respectius líders per a l’ocasió.

Anem per parts:

– La llei anti-immigratòria d’Arizona, recorreguda per la Casa Blanca i que altres estats com Alabama volen copiar: el tribunal dona raó al Govern Federal en els preceptes que “els estats membres no poden legislar en Política Exterior ni establir les seves pròpies prioritats d’aplicació de la llei … per si sols“; tampoc poden “imposar penes pròpies especials als indocumentats” i també rebutja les “mesures penals que feien responsables als indocumentats que busquen feina“.

Malgrat això el Tribunal Suprem manté la polèmica Secció 2(B) de la llei que permet a la policia demanar la documentació de les persones que aturin i que “siguin susceptibles de no tenir els papers en regla“, entrant de ple en la discriminació racial.

Republicans i demòcrates van fer públics respectius comunicats on posaven èmfasi en els seus valors forts:

  • en el cas de Mitt Romney: “els Estats tenen el dret i l’obligació de fer segures les seves fronteres“.
  • en el cas d’Obama: “Cap ciutadà hauria de viure mai sota la sospita, només per la seva fesomia“.

La immigració i el posicionament “de ma dura” tornen a ser altre cop un taló d’Aquil·les per als republicans, allunyant-los de la centralitat, dels votants independents i de l’electorat hispà. El GOP és incapaç de consensuar una postura centrada que pugui ser assumida per tot el partit. Tot i això fan esforços per presentar la seva cara més amable, pel que fa a la immigració, posant la cara del candidat a vice-president hispà el senador de Florida Marco Rubio. Però el resultat és a la defensiva i tot menys claredat.

                                                                Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Evidentment la decisió del tribunal, a Arizona i altres estats fronterers on el debat de la realitat migratòria és a flor de pell, mobilitza les bases republicanes, els vigilantes i la recaptació de fons per la causa pròpia.

Per la seva banda els Demòcrates obren més els braços a l’electorat hispà i veuen reforçat el compromís del president Obama d’aturar les deportacions de joves estudiants hispans.

– L’Affordable Care Act (ACA), la llei de la reforma sanitària del president Obama, ha rebut el placet constitucional del Tribunal Suprem, malgrat que la FOX i la CNN afirmessin en un primer moment el contrari quan es va fer pública la decisió.

Una llei que ha estat que ha estat combatuda per terra mar i aire política -els republicans al Congrés i al Senat van bloquejar i van recórrer al clàssic filibusterisme durant la tramitació-, econòmica -l’operació més important que ha conegut mai la història del lobby fins avui, amb oceans de finançament procedent de la industria sanitària i farmacèutica, la Cambra de Comerç dels Estats Units i certs sectors de Wall Street- i judicialment -un cop aprovada fou recorreguda en múltiples instàncies “sota la inspiració” del Partit Republicà, apel·lant fins arribar a la Cort Suprema.

El president del tribunal –Chief JusticeJohn Roberts Jr., nomenat pel president Bush W., trencava l’empat entre la resta de membres del Suprem. El debat jurídic s’ha reduït a si l’obligació a contractar una assegurança sanitària és un mandat o una impost. El debat polític suposa un triomf del president, ja que la seva legislació insígnia queda consagrada i una derrota immensa dels interessos corporatius.

Un cop feta pública la decisió del tribunal començava la campanya per guanyar la percepció de la ciutadania. Ambdós equips tenien preparades amb antelació les reaccions i iniciaven la campanya de relacions públiques, contacte amb els periodistes dels grans mitjans, bloggers i influenciadores/rs, les campanyes als diferents estats convocaven rodes de premsa i començava altre cop la conversa eterna entre les dues amèriques per veure qui podia imposar el seu criteri a la majoria i sobretot afeblir l’adversari.

Aquest procés te el seu punt culminant amb la compareixença pública de les dues figures més importants, el president i el candidat.

Intervenció del president. Font: http://www.whitehouse.gov

Intervenció de Mitt Romney. Font: http://www.cspan.org

 

Altre cop la lluita entre els marcs mentals de l’esperança i la por. Aquesta batalla per guanyar el marc mental de referència de l’electorat continua encara avui i seguirà als mitjans de comunicació, també a les campanyes i a la xarxa, encara que a una menor intensitat.

Sobre el paper la decisió del tribunal afiança la campanya demòcrata i és un contratemps important en el camp republicà. Paradoxalment les bases republicanes han sortit molt més mobilitzades d’aquesta decisió que el camp demòcrata.

L’establishment polític i comunicatiu republicà va sortir en tromba per condemnar la decisió i fer-ne responsable el president: des de Sarah Palin, fins a Rush Limbaugh; passat per Karl Rove com els Congressistes, Senadors i Governadors republicans més sèniors. El resultat: 3 milions de dòlars en donatius, per a la campanya de Romney, en poques hores després de conèixer la decisió del tribunal.

I els demòcrates? Fins dissabte, dos dies després de la decisió, la campanya demòcrata no va aconseguir reunir un milió de dòlars en donacions. El desgast que suposa governar així com els diferents grups d’electors desencantats que s’han anat deixant pel camí; més la percepció que amb la fulla de serveis ja no és suficient per guanyar-se el cor i el respecte de la ciutadania; més un plus d’exigència cap al president, explicarien que les bases demòcrates no estiguin tan despertes i disposades a la mobilització.

És cert que un cop passada l’excitació inicial i quan l’impacte social es sedimenta, les enquestes de diferents swing-states estan confirmant que el president està obtenint valoracions més positives.

Diríem que els republicans son més de reacció emocional en calent, mentre que l’electorat demòcrata, també els independents, son més racionals i amb la calma valoren les decisions que estant conformant aquesta campanya electoral.

Final: incendis devastador a Colorado. El president hi ha anat. Ha parlat amb els veïns afectats. Ha posat més pressió perquè les agències responsables comencin a visualitzar els resultats de les ajudes i la reconstrucció.

Sembla que per aquestes latituds, preferim anar a un partit de futbol, que seguir l’exemple del president Obama.

Articles relacionats:

La figura del president del Tribunal Suprem, per David Brooks.

Anàlisi de la decisió del Suprem sobre l’Obamacare, segons The Economist.

El comunicat del Senador John McCain a la decisió del Suprem.

La decisió del Suprem i les afectacions a la Campanya Electoral, mirada de George Lakoff.

 @aleixcuberes és consultor i soci d’@ingenia_pro

Quant a Aleix Cuberes i Díaz

Public Communication consultant, Political analist, traveller, marathonman, attracted by courageous leadership
Aquesta entrada s'ha publicat en Planeta Obama i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s