Eleccions Euskadi: una proposta de debats “indecent”

(originalment publicat a www.ingenia-pro.com)

Distingida candidata i distingits candidats: Patxi López, Íñigo Urkullo, Laura Mintegui, Antonio Basagoiti, Mikel Arana i Gorka Merino:

Fa unes hores que hem conegut la convocatòria del avançament electoral previst per al pròxim 31 d’octubre (video):

Font: irekia.euskadi.net

Avançant cap a aquesta data, s’obre un nou temps per a la ciutadania –cada vegada més cansada i allunyada de la #vellapolítica. En aquest nou temps es rendiran comptes sobre l’última legislatura però també es valoraran els projectes de futur. Suposa també una oportunitat especial per fer un pas ferm endavant i canviar algunes de les coses que el sistema de partits no ha permès actualitzar fins avui.

En aquest sentit aprofitem les ratlles que segueixen ja que us volem fer-vos arribar una humil proposta -“improcedent” si volen anomenar-la així- però que en el seu cor hi ha una idea noble. Som-hi?

Facin tot el que està a les seves mans -fins i tot allò impossible- per debatre.” DEBATIN. No tinguin por. No ho facin com en el passat –per compromís, per obligació i poca cosa més. Debatin però de veritat: amb passió, entusiasmats, com la gran oportunitat que tenen d’arribar a les ments, als cors i a les percepcions de les persones per persuadir-les i convèncer-les.

Debatin no com fins ara, sinó:

 • Posant la voluntat de servei i l’interès de les persones per sobre dels interessos partidistes;
 • Sense mirar als adversaris pel retrovisor;
 • Sense càlculs electorals miops;
 • Amb lideratge, donant la cara, arriscant i escoltant;
 • Adquireixin un compromís solemne.

No posin als seus respectius “rasputins dels formats a negociar el nombre de debats, sobre els primers plans i els plans d’escolta; sobre el/la moderador/a; en relació als segons per respondre i els destinats a les rèpliques; sobre l’alçada dels faristols, la temperatura de la sala o sobre el color del plató i els elements del attrezzo … Candidates: desconfiïn d’aquests “estrategues” i demanin arguments i proves del cotó sobre les seves afirmacions i les seves “teories” … Comprovaran que la majoria no es demostren ni se sostenen sota cap sentit comú.

Oblidin-se de tot això. Són minúcies. A més a més, a les persones no els importa gens. Fugin dels debats de titulars o de 140 caracters.

En canvi dediquin-li molt temps al fons: hi ha molt bones estratègies i tècniques de preparació i entrenament; de liderar i de guanyar debats; hi ha excel·lents professionals que els poden -els podem- acompanyar durant tot aquest procés. Aquesta sí és una decisió estratègica, vital i de gran repercussió: el fons del debat o un debat de fons. Dediqueu-li temps, idees i tot l’esforç per avançar en aquest àmbit. Això ja no va sobre vostès com superherois. Això va -només- sobre les persones -els vostres conciutadans- per els que vostès s’han de deixar la pell i dels que vostès en són els servidors públics.

Fixin-se per exemple que només durant mes d’octubre als Estats Units tindrem 3 debats presidencials i un de vicepresidents -només les primàries republicanes han acumulat fins a 26 debats. Si ho desitgen poden seguir la seva estela: 3 debats temàtics -tal vegada puguin ser- Economia, Futur de l’Estat del Benestar i un altre sobre “Euskadi-Espanya”. Malgrat que si ho desitgen també es pot innovar en formats.

És vital que no vagin amb el retrovisor posat mirant la #vellapolítica: “accepto debatre en funció de si vaig per davant o darrere de les enquestes“. Això -per sort- ja és el passat.

Debatin amb transparència – no ens diuen cada dia que estem en l’època del OpenGovernment? Doncs això: #opendebates-, sense por, amb gratitud i entusiasme.

Però no es quedin només amb aquests debats, facin un pas més. Siguin valents: estiguin disposats -cadascun de vostès- a afrontar en TV un “tinc una pregunta per a vostè” ciutadà “hostil”: amb votants indecisos o contraris a la seva opció política -als seguidors fidels i als supporters ja els trobaran cada dia en els seus respectius mítings. Apostin per:

 • un format obert, 2 hores de programa;
 • amb temps suficient per preguntar, per exposar, per respondre i amb possibilitat de repreguntar si es creu que no s’ha respost la pregunta;
 • Utilitzar pissarres, gràfics, iPads …;
 • Afrontar les preguntes ciutadanes incòmodes i difícils;
 • Donar la cara;
 • Escoltar les preocupacions i les pors de les persones;
 • Suar la samarreta;
 • Preparar-se a fons, com mai abans, per a un debat generós sobre idees, valors i propostes;
 • Donar respostes i posar solucions sobre la taula;
 • Treure tot el que porten dins, siguin vostès mateixos;
 • Demostrar que poden convèncer, que aconsegueixen persuadir, que estan preparats per liderar el timó del país per als propers anys;
 • Arriscar;
 • Despullar-se” davant la ciutadania…

… ella es mereix això i molt més.

Tindran una ocasió immillorable per desplegar les seves dots de lideratge, explicar les seves narratives -qui són, d’on vénen, quins valors atresoren i quin és el seu país somiat- per mostrar les seves fortaleses, per treballar els seus punts febles, per a fer autocrítica, per riure’s de vostès mateixos, per somriure …

Qui millor que la Televisió Pública Basca com mestra de cerimònies? També es pot obrir la porta a sponsors o patrocinadors: segur que l’interès és major del que poden pensar.

Candidats: no serà fàcil, ja els ho assegurem. Hauran de treballar molt més. A part del temps que hauran de dedicar a la preparació -dels temes i de la mentalitat i l’actitud guanyadora per afrontar un debat d’aquestes característiques-, també se la juguen davant de les persones passant una prova del cotó que és necessària per a guanyar-se la seva confiança i demostrar que estan preparats per prendre decisions difícils i compromeses, per aconseguir resultats -ja sabem que no n’hi ha prou amb un bon full de serveis– i de fer somiar a una generació de persones.

El risc és immens. Però hi ha la millor recompensa en joc, és fer allò correcte i val la pena: al cap i a la fi estem parlant de la nostra gent i la democràcia.

Un gest com aquest seria un pas valent -i de no retorn- amb vises a la construcció artesanal d’un #NouLideratge i d’una #Nova -manera de fer- Política. I això a nosaltres ens posa la pell de gallina!

És a les seves mans que Euskadi sigui -una altra vegada- mirall i que successius processos electorals els mirin com a referència. Siguin valents i no tinguin por a escriure la història!

 

@aleixcuberes és soci i consultor d’@ingenia_pro

 

Quant a Aleix Cuberes i Díaz

Public Communication consultant, Political analist, traveller, marathonman, attracted by courageous leadership
Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicació, Euskadi i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s