Diari de Campanya #US2012: menys de 4 setmanes; pre-debat de VPs

(orginàriament publicat a www.ingenia-pro.com)

 

 

Desconcert -calculat?- i sorpresa -molt treballada.

 

El millor Romney que havíem vist mai sobre un escenari: preparat, amb moltes ganes de càmara i dominar-la, fresc, àgil, convençut, segur, rítmic, didàctic, enginyós i sovint murri amb les respostes, respectuós -seductor? i molt somrient. La manera com mirava i abraçava la seva família en acabar el debat era el termòmetre definitiu del què passava dins el seu cap.

 

Per contra el millor Obama només es va deixar veure en el moment en que, acabats els 90 minuts, va saludar -amb la seva dona- la família Romney amb un somriure d’orella a orella -marca de la casa. Van ser els primers a sortir de l’escenari discretament. Durant els 90 minuts previs, la imatge més descriptiva de tot el debat pot ben bé ser aquesta:

 

 

Els Mèdia, que tant esperaven la narrativa del Romney “comeback kid”, i les enquestes, que assenyalen un GOPmomentum post debat important, tornen a situar la cursa electoral en un punt molt emocionant. S’han escurçat distancies i estats decisius tornen a estar molt disputats i les diferències son mínimes. L’elecció del 6 de novembre dependrà dels estats de Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, Virginia i Wisconsin.

 

Per tant els debats tenen un impacte notable i importen més del que ens pensem.

 

Hores abans que el vice-president Biden i l’aspirant Ryan pugin a l’escenari del Center College de Danville (Kentucky), allò que havia de ser en primera instancia un debat testimonial s’ha convertit en el centre de tota l’atenció de la narrativa de la campanya.

 

Romney va sorprendre positivament, va gaudir dalt de l’escenari. Hi ha marge de millora i de recorregut? Sobre el paper i d’acord al seu carisma i lideratge, poc. En canvi la campanya Demòcrata ja no ho pot fer pitjor després del primer acte. Queden 3 “episodis” per completar la saga. I si algú pensava en la recuperació, aquesta passa perquè avui el “bocamoll” Biden almenys empati als punts amb Ryan: el “guru” del rigor de les dades del pressupost federal.

 

En poques ocasions un debat de vice-presidenciables havia suposat tant per als presidenciables.

 

La por al war-room demòcrata és que Biden vagi molt “crescut i sobrat”. Ara fa 4 anys, amb Sarah Palin al davant del seu faristol, van aconseguir la concentració i el to necessari per no passar per sobre de Palin (dona, predisposada a equivocar-se i sense experiència prèvia). La pressió per començar la recuperació és important.

 

El war-room republicà està més tranquil. Han remuntat en les enquestes, han posat el marcador a zero. Però un Ryan que parli excessiva i tècnicament de números i que s’oblidi de connectar emocionalment amb l’electorat, pot interrompre el momentum que Romney va aconseguir al primer debat.

En unes hores sortirem de dubte. Altre cop expectatives al mínim. Els candidats saben el que s’hi juguen i s’han aïllat per treballar, entrenar i aconseguir l’objectiu somiat. Hi ha molt en joc.

 

Avui sabrem si el primer debat fou estratègia consentida o un contratemps que no hagués hagut de succeir. Si el repassem –sense so– i anem tranistant aleatòriament durant els 90 minuts, comprovarem un llenguatge corporal, uns posats i unes actituds que descriuen a la perfecció el resultat final. Si es llegeix la transcripció de les intervencions només confirmarem el desconcert -guionat- i la sorpresa -molt ben entrenada.

 

 

 

Articles recomanats:

 

“The ungreat debate”, via New Yorker.

“Moments memorables dels debats vice-presidencials”, via New York Times.

Anàlisi del moment electoral, via The Economist.

“Importen els debats vice-presidencials?”, via TIME.

 

 

@aleixcuberes és creador i consultor d’@ingenia_pro

Quant a Aleix Cuberes i Díaz

Public Communication consultant, Political analist, traveller, marathonman, attracted by courageous leadership
Aquesta entrada s'ha publicat en Planeta Obama i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s